Спират ваксината на АстраЗенека за жени под 60 години с риск от тромбози

Спират ваксината на АстраЗенека за жени под 60 години с риск от тромбози
Снимка: Pixabay.com

Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на AstraZeneca. Първо, тя няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това каза днес здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Всички лица, получили първа доза от AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза. Лицата които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.  На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.

По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Относно това дали ще има ново разхлабване или затягане на мерките, доц. Ангел Кунчев заяви: „До края на предварително обявените мерки има още 10 дни. Възможни са движения и в двете посоки – да вървим по график на разхлабване или то да бъде отложено".

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини