Президентът реши: Новите депутати с първо заседание в четвъртък от 09,00 часа

Президентът реши: Новите депутати с първо заседание в четвъртък от 09,00 часа

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г. от 9.00 часа новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Резултатите от вота вече бяха убликувани в Държавен вестник. В днешния брой са обявени и имената на избраните народни представители. По Конституция следващата стъпка бе свикване на първото заседание на 45-ия парламент, което става с указ на президента. След това държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Първата политическа сила е ГЕРБ. Ако тя върне мандата, президентът ще го връчи на втората партия, събрала най-много гласове – “Има такъв народ”. Вчера Румен Радев увери, че няма да бави процедурата и ще издаде указ навреме. Държавният глава спази дадената дума и новите законтворци ще седнат на депутатските банки за първи път в четвъртък.

Дали обаче партиите ще постигнат консенсус за нов кабинет, остава неясно. ДПС и БСП дадоха подкрепа за правителство на новите партии. Дали те ще я приемат, е отделен въпрос. Въпреки че ГЕРБ обявиха вчера, че са готови с проектокабинет, формациите, влизащи в НС, заявиха, че няма да покрепят партията на Бойко Борисов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини