Оранжерийните домати поскъпнаха рекордно предпразнично

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Оранжерийните домати са рекордьори по увеличаване на цената, сочат данните на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Скокът на годишна база е над 54% и в момента 1 кг. е на стойност 3,27 лв. При вносните домати обаче има спад в цената и 1 кг. е на стойност около 2 лв. Картофите значително поевтиняват - в момента можем да купим 1 кг. за 0,62 лв. При лимоните спадът в цената на едро е над 40%, а цената за 1 кг. е 1,79 лв.

Освен промяна в паричната стойност на плодове и зеленчуци, такава се усеща и при основните продукти, които присъстват на великденската ни трапеза. 

През последните 12 месеца брашното, сиренето и олиото са поскъпнали, яйцата и свинското месо са поевтинели. Цената на яйцата на едро е 0,19 лв, а на дребно стига до над 0,30 лв.

Според председателя на ДКСБТ Владимир Иванов съществената разлика се получава, защото търговията на едро показва пулса на взаимодействие на отделните видове храни, а при търговията на дребно вече се наблюдава конкретен търговски обект, логистика, разходи за пласмент и разходи за работни заплати.

„Няма напомпване на цената, просто имаме по-лоши търговски практики, които водят до по-високи равнища. При търговията на дребно имаме свръхнатоварване с пазарни играчи и цената остава единственият фактор, който може да реши проблема“, допълни експертът пред bTV.

Според него поскъпването на оранжерийния домат се дължи на това, че у нас не се отглеждат достатъчно домати и в момента се набляга на свръхпроизводство на краставици.

„Козунакът ще е на абсолютно същата цена, олиото пък ще бъде по-скъпо заради лошата реколта през 2020 г.“, обясни Иванов. Според данните цените на агнешкото месо в големите вериги са по-ниски в сравнение с цените в по-малките търговски обекти. Това е абсолютно логично, защото големите търговски обекти имат доста по-добра логистика и пласменти тактики“, добави експертът.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини