Трима кандидат-депутати изместиха водачи на листи с преференции

Трима кандидат-депутати изместиха водачи на листи с преференции

За първи път вотът с преференции измести трима водачи на листи на провелите се на 4-ти април парламентарни избори. При преференциалния вот кандидатът не само трябва да мине прага от 7% за дадена листа, но и предпочитанията за него трябва да са повече от тези на водача. В същото време според правилата за преференция в полза на първия в списъка се счита и когато в бюлетината няма отбелязано предпочитание. Така досега разместването стигаше само до второто място.

Над 43% от избирателите са използвали преференции. Пренарежданията в листите на шестте партии в 45-ото НС са общо 157, съобщи Институтът за развитие на публичната среда пред БНР.

Най-много преференции са използвали избирателите на коалицията ГЕРБ - СДС - около 54%. Именно в техните листи са две от най-значимите размествания. Както „Стандарт” вече съобщи, вторият в листата на ГЕРБ – СДС в Хасково Георги Станков е успял да привлече 13 828 лични гласа, като по този начин е изместил първия в списъка Делян Добрев. Той е имал само 1338 лични преференции, като към тях се прибавят и останалите 8720 бюлетини без преференция. В Хасково ГЕРБ – СДС има три мандата и това праща в НС и Станков, и Добрев. Третият от ГЕРБ, който ще се сдобие с депутатско място, е петият в листата - Сашо Савов.

В Благоевград последният в листата, 22-ият Стефан Апостолов, измести водача Росен Желязков. Апостолов спечели 9497 лични гласа и така минава 7% бариера. На свой ред Желязков има 2378 преференции, но когато към тях се добави и вотът без предпочитания, той събира 9236. От Благоевград ГЕРБ вкарват четирима. Желязков съобщи в четвъртък, че ще избере да е депутат от София, където е роден.

Най-малко преференции са използвани от избирателите на „Има такъв народ“ и ДПС. В същото време обаче именно при листа на движението е и третият случай на преференциален вот, изместил водача, съобщи „Монитор”. В 26-и МИР София област Александър Методиев от ДПС е успял да изпревари водача в листата на движението Руслан Коларов с 2143 лични гласа. Той обаче подаде заявление за отказ от депутатско място.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини