Френсис Бейкън: Невъзможно е да обичаш и да бъдеш разумен!

Френсис Бейкън: Невъзможно е да обичаш и да бъдеш разумен!

Само нашият сетивен опит  е източникът на нашите знания. Това е една от основните идеи на английския философ, юрист, политик и писател Френсис Бейкън, който е основоположник на емпиризма. Мислителят е роден на 22 януари 1561 година в Лондон, баща му е пазител на английския печат, като Френсис наследява титлата. Той получава рицарска титла през 1603, обявен е за барон Верулам през 1618 и за виконт Сейнт Олбънс през 1621. И двете титли спират да се използват след смъртта му.

Бейкън започва кариерата си като юрист и достига до поста лорд-канцлер (1617–1621), но е осъден за корупция, което слага край на съдебната му кариера. Въпреки това той е по-известен като философ и защитник на научната революция. Трудовете му установяват и популяризират индуктивната логика (т.е. от частното към общото). Чрез наблюдения се набира емпиричен материал. Информацията се обобщава и по този начин се формулират аксиоми. Аксиомите от своя страна също се обобщават и се формулират висшите аксиоми – научните закони в науката. Индукцията предполага извличане на познание за природата чрез експерименти, наблюдения и проверка на хипотези. Бейкън се занимава с въпроса за класификация на науката. Той прави две класификации: на основа на познавателните способности и пирамидална класификация. Бейкън озаглавява проекта си за реформа в науката „Голямото възстановяване“. От така замисления труд Бейкън успява да завърши първите три части, станали известни като „Нов органон“ по подобие на Аристотеловия „Органон“.

Негова основна идея е, че човек е криво огледало, в което той се оглежда, а оглежда и света. Затова умът е източник на изкривяване и Бейкън настоява знанието да се гради в опит. Отива си от този свят на днешната дата през 1626 година.

Ето някои от неговите мисли, които са актуални и днес:

Човек може толкова, колкото знае.

Знание и могъщество е едно и също.

Този, който знае малко, се отличава с голяма подозрителност.

Невъзможно е да обичаш и да бъдеш разумен.

В гнева си глупаците имат остър език, но от това не стават по-богати.

Завистта няма почивен ден.

Мълчанието е добродетелта на глупаците.

Парите са добър слуга, но лош господар.

Човек, който властва над другите, губи личната си свобода.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини