Без македонски вот в селата Бело поле и Рилци въпреки страха на някои политици

Село Рилци
Село Рилци

Не се оправдаха страховете на някои политици, че избиратели от Северна Македония, които имат и българско гражданство, ще повлияят сериозно с гласа си на провелите се вчера парламентарни избори в благоевградските села Рилци и Бело поле. На практика до урните са отишли само хора, които живеят от години в двете населени места и нямат нищо общо със западната ни съседка. В село Рилци от 4776 гласоподаватели по списък са гласували само 431, което е под 10%. Както никога досега не се е случвало, така и този път не гласуваха хора с двойно гражданство от Северна Македония.

В Рилци най-много са гласовете за коалицията „ГЕРБ-СДС” – 165, на второ място е ПП „Има такъв народ” с 63, веднага след това е „БСП за България” с 62. За ДПС са гласували 23-ма души, за „Демократична България” – 20, за ВМРО – 19, за „Изправи се! Мутри вън!” – 16. Интересно е, че за Българско национално обединение на бизнесмена Васил Божков своя вот са дали 17 жители на Рилци.

Не е много по-различна картината от изборите и в съседното село Бело поле, където също има регистрирани хиляди македонци. В изборния процес са участвали само 291 от избирателите. И тук води коалицията „ГЕРБ-СДС” със 111 гласа, втора е ПП „Има такъв народ” с 61, на трето място е „БСП за България” с 40. За „Демократична България” своя вот са дали 20 избиратели, за ВМРО – 13, а за ДПС – 7. Доверието на по пет човека са заслужили „Изправи се! Мутри вън!”, „Републиканци за България”, Патриотична коалиция „ВОЛЯ-НФСБ” и Българско национално обединение.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини