“Ти броиш” - инструментът за граждански контрол върху преброяването на вота

“Ти броиш” - инструментът за граждански контрол върху преброяването на вота

“Има ли смисъл да гласувам, ако вотът е компрометиран?” - това се питат мнозина с наближаването на датата 4 април. Съмненията в честността на вота са сред традиционните предизвикателства пред избирателната активност. Тази година обаче в България за първи път ще има платформа за паралелно преброяване на гласовете, с потенциал да надмине скоростта и точността на държавното “Информационно обслужване”. Става дума за дигиталната платформа “Ти броиш”, създадена от екип доброволци и предоставена безвъзмездно от “Демократична България” на всяка политическа формация или неправителствена организация, пожелала да ползва този съвременен инструмент.

Платформата е уникална за страната и позволява на данните, подавани от всеки регистриран в системата застъпник, да бъдат събирани и обработвани в реално време от паралелен преброителен център.

Как всъщност работи “Ти броиш”

Платформата ще използва енергията на гражданите и възможностите на дигиталната ера, за да направи прозрачна най-важната част от изборния процес - преброяването. Това ще стане с помощта на 12 000 застъпници - по един за всяка секция в страната. Старателно обучени да разпознават изборните манипулации, пазителите на вота ще бъдат разполагат и с пълните функционалности на мобилното приложение към платформата “Ти броиш”. Така те ще изпращат сканираните протоколи към паралелния преброителен център, за да бъдат проверени и качени максимално бързо след края на изборния ден на уебсайта www.tibroish.bg - достъпни за абсолютно всеки гражданин.

"На този етап "Ти броиш" е единствената платформа, която ще даде възможност всеки един сканиран протокол да се публикува в интернет, на сайта www.tibroish.bg, където всеки един човек ще може да го види. Ако днес си гласувал, след края на изборния ден, може да влезеш в сайта, да намериш твоята секция и да видиш публикувания протокол с резултатите. Целта ни е тази информация да бъде публично достъпна максимално бързо след края на изборния ден, още преди ЦИК да обработи и оповести резултатите", споделя ръководителят на екипа от доброволци Ивайло Мирчев.

Как човек да стане застъпник

Застъпник в “Ти броиш” може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира. Достатъчно е да се регистрира на сайта на националната кампания https://tibroish.bg/signup или да изпрати SMS с текст участвам на единния телефонен номер 108 006 (първият SMS е безплатен). След регстрацията, екипът на платформата ще се свърже с желаещия за следващи стъпки.

Заради пандемичната обстановка от застъпниците на “Ти броиш” не се иска да присъстват в изборните помещения през целия изборен ден. Задачата им е да се представят на секционната комисия преди края на изборния ден и да проследят единствено броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

Макар в „Ти броиш“ вече да са се записали близо 11 хиляди застъпници, почти толкова, колкото са секциите в страната, платформата набира още доброволци. Целта е да се одсигурят повече хора, за да има възможност да се реагира при непредвидени обстоятелства.

“Търсим доброволци, които ще бъдат активни в наблюдението. Те ще бъдат обучени за възможните нарушения, въз основа на опита ни от предишни избори. Няма да изискваме от тях да седят в изборните помещения през целия над 12-часов ден. Достатъчно ще е да отделят 4 часа в най-важната част - в края на деня, при затварянето на секциите и броенето на бюлетините и попълването на данните в протоколите”, разказва Ивайло Мирчев.

Приложението Ti broish, с което ще става подаването на информацията за гласуването, вече е достъпно безплатно в магазините на Google и Apple.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини