Елена Йончева ще координира европейската законодателна реформа за убежището

Елена Йончева
Елена Йончева

2000_1

Европа е силна, разполага с инструменти, но сякаш не ги използва пълноценно. Законодателната реформа на ЕС в областта на убежището е изключително важна, особено за България, която е на първа линия на бежанските вълни. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Алтернативата“ с Генка Шикерова по TV1. Във вторник Елена Йончева беше единодушно избрана за председател на Контактната група по убежището, подкомисия към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Ще бъда координатор на докладчиците от всички политически групи в Европейския парламент, които изготвят законодателната реформа в областта на убежището, за да подготвят Европа да реагира на евентуална бежанска вълна, обясни тя. България като държава на първа линия е под натиск, върху нас несправедливо падат голяма част от усилията по възпиране на нелегалните мигранти и смятам, че изработването на такива нови правила е изключително важно, каза Елена Йончева. Това ще даде възможност на България да разчита на Европа за справяне с проблема, а не да се моли на Турция и Реджеп Ердоган „да не пуска“ мигрантите.  

Не сме много далеч от Турция и по свобода на словото. България по този показател е на 111-то място в света, каза още Елена Йончева. Тя припомни, че само преди 12 години страната е била на една и съща позиция с Франция.

Помолена да коментира изявлението на Бойко Борисов, че „свободата на медиите в България е толкова свободна“, тя определи твърдението му като подигравка. В същото време то издава и страх, защото премиерът е наясно, че процесите в Брюксел не са в полза на авторитарния му режим, заяви Елена Йончева. В резолюцията за върховенството на закона в България, на която тя беше инициатор, Европейският парламент прие, че в България няма свобода на словото. Предоставянето на европейски средства за държавите-членки вече ще зависи от подобни оценки.

В отговор на коментар, че „тактиката“ на Бойко Борисов работи във вътрешната политика, Елена Йончева каза, че това се случва, ако няма кой да му се противопоставя. Миналата година заради протестите в страната „властта се търкаляше на улицата“, но нямаше силна опозиция, припомни тя. Социологическите проучвания преди изборите на 4 април показват, че няма една политическа формация, която да се противопостави на Бойко Борисов. В следващия парламент може би ще стане ясно кой просто използва риторика срещу премиера, а всъщност подкрепя системата му, заяви още Елена Йончева. Според нея естествената позиция би била всички, които са срещу статуквото, да се обединят срещу ГЕРБ, но това за съжаление трудно ще бъде постигнато.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. uhhh
    100 rozi
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини