РИОСВ разреши строителството на кортовете, бетонът няма да навреди на природата

Парк
Парк "Бачиново", фото: Фейсбук

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград реши, че не се налага извършването на екологична оценка на проекта на фирма „Универсал Строй Консулт“ ООД за застрояването на кортовете край парк „Бачиново”. Според екоинспекцията новото свободно застрояване на жилищни сгради за постоянно обитаване, на хотелски комплекс с ресторант, на СПА център, плувен басейн, тенис кортове, подземни и надземни гаражи няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Предвижда се съществуващата едноетажна постройка в района да бъде съборена, новите сгради да са на 2 или 3 етажа и на максимална височина до 10 метра, застрояването да е до 30%, а озеленяването да е минимум 50%. Целият имот, който притежава дружеството, е 18 858 квадратни метра. РИОСВ напразно чака няколко месеца Община Благоевград и ОбС да й съобщят има ли влязъл в сила мораториум върху застрояване на зелените площи в Благоевград. Със свое решение от 29 май миналата година местният парламент поиска от кмета Румен Томов да предприеме действия по изработване на изменение на Общия устройствен план на община Благоевград. Градоначалникът обаче обяви на 29 януари тази година, че е недопустимо да се променя влязъв в сила ОУП само за един поземлен имот – този в района на кортовете до парк „Бачиново”, който е притежание на собствениците на "Универсал Строй Консулт" - Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов.

Единственото условие, поставено пред „Универсал Строй Консулт“, е сградите да са максимално отдалечени от коритото на река Благоевградска Бистрица, защото по-голямата част от имота попада в границите на заливане при наводнения. Издаденото вчера решение на РИОСВ-Благоевград ще загуби правното си действие на 15 март 2026 г., т.е. след 10 години, ако дотогава не е направена първа копка на бъдещия мореден комплекс.

Сега остават само още две стъпки до реализирането на мащабния проект на благоевградската фирма. Главният архитект на община Благоевград трябва да издаде Виза за проектиране, дружеството да направи проекта и да го внесе за одобрение. Получи ли „зелена светлина” проектът, то Общината ще издаде строително разрешение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини