Заради COVID-19: Предлагат почти пълно затваряне на София

Снимка: DNews.bg
Снимка: DNews.bg

Настъплението на пандемията и натискът върху болниците наложи мерки за справяне с кризата. Вероятно ще се затворят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област, обяви началникът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Към всяка една столична болница ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между усложнени пациенти с ковид, такива с ковид и пациенти с други заболявания, уточни Пенчев. В плана за прием се включват и частните болници, допълни той.

Болниците в столицата трябва да увеличат леглата си за COVID пациенти с още 20% съгласно заповедта на здравната инспекция.

КПП-та обаче няма да има, категоричен беше Данчо Пенчев.

Първоначално мерките ще бъдат въведени за 14 дни, но това няма да стане "от днес за утре", уточни той.

В големите болници като Александровска, Пирогов, ВМА, леглата са почти изчерпани. Натискът е основно за интензивни легла, подчерта още д-р Пенчев.

Мерките ще бъдат предложени на софийския щаб след среща в Министерството на здравеопазването. Очаква се, ако бъдат приети, да влязат в сила до края на седмицата.

Данчо Пенчев призова всички граждани на София да спазват мерките, тъй като ситуацията е тревожна.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини