Спасяват бизнеса с нови мерки

Снимката е илюстративна, фото:ОИЦ-Благоевград
Снимката е илюстративна, фото:ОИЦ-Благоевград

На извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъдиха мерките в подкрепа на бизнеса. Заседанието бе свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Удължават срока на мярката за запазване на заетостта до 31 май 2021 г.

Парите ще се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността.

Работниците и служителите трябва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г. И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г

След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.

До 15 април 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021 г.

С промените се предвижда хората да имат право на компенсация за не повече от 60 дни за 2020 г. и не повече от 90 дни за 2021 г., в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Увеличава се срокът за допустимост, който вече ще бъде не по-късно от 30 юни 2021 г. По тази мярка са предвидени 24,6 млн. лева и се очаква да достигне до 33 хиляди заети лица.

На заседанието беше обсъдено и определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица и работодатели за запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятията, директно засегнати от извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини