Фирма „Биострой” с дълг за милиони заради транспорта на боклука до Костинброд

Снимки: Илинден Прес и Община Благоевград
Снимки: Илинден Прес и Община Благоевград

За сериозен финансов дълг в размер на 2 милиона лева пред общинската фирма „Биострой”-Благоевград алармира бившият кмет и настоящ областен лидер на ПП „Рупиблеканци за България” – Атанас Камбитов. Това той разкри на своята страница във Фейсбук. Според Камбитов вече има издаден изпълнителен лист срещу общинското дружество за два милиона лва от фирмата, която извозва отпадъците на благоевградчани до депото в Костинброд.

„Същите тези 2 млн. лева, които се натрупаха заради отказа на кмета Румен Томов да подпише договора с оператора на депото”, съобщи бившият управник. Той припомня, че повече от 6 месеца отпадъците се извозваха до Костинброд, при положение, че депото в село Бучино беше завършено и готово за експлоатация.

Камбитов смята, че пред „Биострой” има само два варианта - да закрият фирмата и 400 човека да останат на улицата или бързо и стиковано кметът Румен Томов и председателят на Общинския съвет да организират една извънредна сесия и да предложат изпитаното „решение“ да се вземе нов заем от 2-3 млн. лева.

„Те това го могат! Така рекордният бюджет ще стане още по-рекорден. Между другото, единственото „рекордно“ му са заемите!”, написа още Камбитов.

Проблемът е заради отказа на Румен Томов след встъпването му в длъжност като кмет да подпише договор с избрания по времето на кметския мандат на Камбитов оператор в благоевградското депо. Настоящият градоначалник го направи без сериозни аргументи, а по-скоро на инат. И това стана ясно след решението на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви заповедта му за незаконна. Но месеци наред заради това действие на Томов отпадъците на града се извозваха от специализирана фирма чак до депото в Костинброд, а депото в Бучино пустееше и не се използваше по предназначение.

Зам.-кметът Ясен Попвасилев се опита да обясни, че този дълг е натрупван във времето. Призна обаче, че фирмата, осъществявала транспорта на боклука до Костинброд, си иска парите, но сумата вече била 1,4 милиона лева. Защото Общината преди дни превела скоростно 250 000 лева, за да не се стигне до блокиране на сметките й. От фирма „Биострой”, която има договор с дружеството, извозващо благоевградските отпадъци, пък са предложили план за разсрочено плащане. Ще бъде ли приет той, или ще настанат тежки дни да общинското дружество? Това предстои да разберем скоро.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини