Заведенията се обявиха срещу затягане на мерките

Снимка: БАЗ
Снимка: БАЗ

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България скочиха срещу евентуални по-строги пандемични мерки в бъдеще. В официално писмо те се противопоставят на всякакви идеи на членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването, математици и вирусолози. "Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции - абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!", категорични са от бранша. 

Вижте цялата позиция на браншовите организации:  

"Отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи. Дали е било закъсняло действие? Според нас - ДА! Но то вече е факт и заведенията набират скорост. Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект. Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност.

Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции.

Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

Събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г. Когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!!

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за „българския модел“. Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции.

И то само седмица, след като бяхме отворени! И то месеци, след като колегите ни в хотелите работеха и се видя, че това не води до повишаване на заразяването.

Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!

Ние няма да приемем нищо друго освен вече разписаните мерки и дати. И използваме случая отново да настояваме за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа. Настояваме за навременна подкрепа за нашите служители, много от които вече търсят препитание в други сектори.

И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини