Събарят част от крепостната стена в Созопол, ресторантьор нямал гледка към морето

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Част от  крепостна стена  в Созопол ще бъде съборена след решение на Районния съд в Бургас. От община Созопол поясняват, че предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертиза на вещо лице по делото посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник крепостна стена, а процесната е новоизградена по проект от нивото на крайбрежната алея без да представлява възстановка на основи на такава от Античността или Средновековието.

Собственик на малък семеен ресторант, пред  чийто обект  са спорните  6,5 кв. метра,  печели на първа инстанция след като е възпрепятстван да работи, а според недоволните  съвременният градеж е навлязъл и в частен имот.  Кметът Тихомир Янакиев пояснява:

"Има съдебно решение по заведено преди четири години дело. Площта, за която става дума е  6-7 метра, все пак е част от тази стена, друг е въпросът как е била направена. Съдът е преценил, че по начина, по който е изградена там, е било незаконно, аз не съм разследващ орган, за да ги разследвам тези неща.  За самото събаряне  се  прави  проект, тъй като то също представлява строително-ремонти дейности и  се съгласува с НИНКН".

Източник: БНР

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини