Емилиян Станев: Човек обича, затова търпи, който нищо не обича, нищо не търпи!

Емилиян Станев
Емилиян Станев

Той е сред най-добрите писатели на миналия век в България. Той е Емилиян Станев, чието рождено име е Никола Стоянов Станев. Роден е в Търново на днешната дата през 1907 година. От малък баща му започва да го води със себе си на лов сред природата и по-късно това дава отражение в произведенията му, където намираме често нейни описания. Станев завършва гимназия в град Враца като частен ученик, след което се премества в София и учи известно време живопис.

През 30-те години на минали явек записва финанси и кредит. Работи като чиновник в Софийската община и управител на ловно стопанство. Станев е постоянен участник в близкото лично обкръжение на лидера на БКП – Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб.

Емилиян Станев публикува първите си произведения през 1931 г. Пише анималистични разкази, социална и нравствено-философска проза, исторически романи и повести. По време на престоя си в София се запознава с много от тогавашните интелектуалци – писатели, художници и журналисти, които оказват сериозно въздействие върху произведенията, които той пише в по-късната част на своята творческа кариера.

Първата му книга е сборник с разкази „Примамливи блясъци“, следващата му книга е сборникът „Сами“, с който поставя началото на цикъл от произведения за природата и човека. Следват още „Вълчи нощи“, „Делници и празници“, „Дива птица“, „В тиха вечер“. През 1948 г. излиза едно от най-известните му произведения – повестта „Крадецът на праскови”. След 1950 г. в продължение на 14 години работи върху своя роман „Иван Кондарев“, в който са описани събитията, свързани със Септемврийското въстание от 1923 година.  

Автор е на книги за деца и юноши. Пише произведения и с по-философски насочена тематика. Емилиян Станев умира на 15 март 1979 година.

Вижте негови интересни мисли:

Човек се подмладява, когато душата му лети.

Съветвам те да не се шегуваш с две неща - с хубава жена и с хубава книга! Хубавата жена ще те накара да се влюбиш, хубавата книга - да се срамуваш.

Колко е трудно за човешкото сърце да обича света и същевременно да знае ужаса на битието! От това идва най-голямата скръб и колкото и да е чудно, най-голямата човешка сила...

Тоя поглед я изплаши. Никой не беше я поглеждал така всеотдайно, така пламенно, с такъв предан и жадуващ поглед, в който нямаше никакво смущение и никаква прикритост. Стори й се, че го опозна в един миг и видя цялата му душа. И тя съзна, че отговаря на тоя поглед без да иска, с цялото си същество, по един необясним начин, сякаш внезапният издиг на чувствата беше я понесъл като морска вълна.

Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи...

Всяко живо същество на този свят, и най-малкото, си има ъгълче, в което е непобедимо.

Не може да се командва изкуството, то никога не служи на пошли цели или на държавна политика – тогава не е истинско изкуство, тогава се изражда и гине.

Издават книги за съпротивата, пишат в тях за „геройски убийства”, а забравят, че всяко убийство си е убийство и че в човека има морална съпротива.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини