Престижна награда за доброволците пожарникари в община Сатовча

Снимки: Община Сатовча
Снимки: Община Сатовча

Доброволното формирование от огнеборци в Сатовча получи награда в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020 година в категорията „Партньор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението“. Заповедта за връчването на отличието е на главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Церемонията се проведе днес в ГД ПБЗН – София, отличието бе получено от кмета на община Сатовча - д-р Арбен Мименов. Той прие от името на доброволците Грамота за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защита на населението и Плакет на Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020.

По примера на много европейски държави и по инициатива на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов  през 2001 година се сформира първият в страната Доброволен противоположен отряд с цел своевременно да реагира при възникнали битови, полски и горски пожари.

Кметът на общината д-р Мименов организира и оборудва отряда с 4 автомобила, които са приспособени за водоноски, закупи необходимите материали, гуми, акумулатори, шлангове, и друго помощно оборудване и изгради гаражи за тях, за да се съхраняват добре. Оборудва доброволците с противопожарни шлемове, шапки, ръкавици и други защитни средства. Със средства от общината се извършват здравни и психологични прегледи, застраховки и обучения на екипите.

Доброволният противопожарен отряд има около 400 мисии за периода 2001 – 2012 година, включително при възникнали бедствени ситуации - затваряне на пътища при свличане на земни маси, отводняване на скари, катастрофи и други възникнали спешни ситуации, при които се реагира бързо и адекватно. От 2012 година досега доброволното формирование има 385 мероприятия, освен това по време на въведеното в страната извънредно положение и извънредна едипемична обстановка екипът от формированието е изпълнявал и други дейности, като предоставяне на храни на нуждаещи се лица, дезинфекция на терени за обществено ползване и други.

През 2012 година законово се създадоха доброволни формирования, като тогава Доброволния противопожарен отряд - Сатовча се регистрира като Доброволното формирование за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и получи персонален идентификационен номер Е-10-01, съгласно Решение на Министерски съвет.

Формированието се състои от 16 доброволеца, които  ежегодно се обучават, застраховат, закупува им се необходимата екипировка - якета, панталони, обувки, гумени ботуши, предпазни каски, фенери за каски, защитни очила, ръкавици, колани и закрепващо въже. Доброволците получиха отличителни емблеми „Доброволно формирование-Сатовча”.

„С гордост изразявам благодарността си към целия екип на Доброволното формирование – Сатовча, което заслужено беше отличено в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ 2020, с категорията „Партньор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението““, коментира кметът Мименов.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини