Здравният министър: Ускоряваме темпа на ваксиниране

Здравният министър: Ускоряваме темпа на ваксиниране
Костадин Ангелов, снимка: МС, пресцентър

Здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира днес във Враца, че не е удовлетворен от темпа на ваксиниране срещу COVID-19, а сред причините посочи факта, че част от записаните за имунизация граждани не се явяват в конкретния ден. За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Той уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.

Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани. Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората, беше категоричен Ангелов.

По отношение на личните лекари здравният министър коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат една информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.

Кото недобра практика той определи поведението на някои лични лекари, които препоръчват на своите пациенти да не се ваксинират: За мен като лекар това е неразбираемо, защото всеки загубен човешки живот е загуба за цялата държава. Това каза днес във Враца здравният министър професор Костадин Ангелов. Според него грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие. „Ние, лекарите, сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката днес казва, че ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот, когато ваксинираме поне 70% от населението”, подчерта той.   

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини