Бивши офицери искат паметен знак на връх Каймакчалан

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Да се постави възпоменателен паметен знак на връх Каймакчалан в чест на хилядите загинали български воини решиха бивши военни от Пиринския край, които преди дни бяха на лобното място на българските войници и офицери, отдали живота си за България в битката между 12 и 30 септември 1916 година по време на Първата световна война.

„На този връх, който е на македоно-гръцката граница, трябва да има български знак за нашите загинали бойци. Та там от 100 години дори облаците спират за минута мълчание заради героичната епопея. Само дето и нашата държава мълчи. Запалихме свещи пред затрупаните окопи. И напразно търсихме знак, че там са намерили смъртта си хиляди български воини. Нашата нация ще пребъде заради подвига на бойци като тези, които оставиха костите си на Каймакчалан”, твърдят о.з. подполковник Никола Николов, о.з. подполковник Любен Илиев и о.з. полковник Калин Гърнчаров.

Те и останалите бивши офицери се надяват, че в близките месеци, до навършването на 100-годишнината от героичната битка, държавниците и посолството ни в Македония направят необходимото, за да бъде монтирана паметна плоча на върха. „В момента държавата ни е длъжница на загиналите за майка България на Каймакчалан. За нас вече е мисия да почетем паметта на българските бойци с поставянето на възпоменателен знак на върха”, категорични са бившите офицери.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини