Социалисти в Пиринско ще искат касиране на избора на нов областен лидер

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Социалисти от Пиринско ще искат касиране на резултата за нов областен лидер на БСП в Пиринско, независимо кой ще спечели. Това стана ясно още преди края на процедурата по избора на председател на Областния съвет. Те смятат, че надпреварата не е достатъчно прозрачна и  е предварително предрешена. Социалисти от Банско и Петрич посочват и конкретни примери, които според тях опорочават процедурата по избора на областен лидер на столетницата в Пиринско.    

„Напълно предрешен избор, има дописани членове на Областния съвет, които са с удостоверения от февруари. Много интересно се появява изведнъж делегат от Сатовча, който е заместник-кмет от БСП. А там имаме само един председател на общинската организация, в която са 20-30 човека, може и да са повече. Това, че имаме зам.-кмет е или прецедент, или трябва да го приемем като наша гордост. В Хаджидимово пък се оказа, че имаме избран зам.-председател на Общинския съвет от миналата седмица, решението е от 3-ти февруари. И този човек е допуснат до избор. Затова изборът е предрешен. Представителите от „Позитано” - Пламен Червеняков и Иво Лилов, включително и Костадин Юнчов от Банско, което е щатен координатор на Благоевградска област, не дават никакви обяснения”, заяви Косатдин Дурчов, който е бивш председател на БСП-Банско. Той разкри, че самата комисия по избора е направена тайно и без знанието на всички членове. По неясни причини за председател е избран Емил Колевичин.

„Изчакваме да видим крайния резултат, но вече пишем жалба до партийната контролна комисия на БСП на „Позитано”, до Националния съвет на БСП и до  председателя на БСП – Корнелия Нинова. Ще обжалваме избора и ще искаме касиране и провеждане на нов избор. С днешното разделение не даваме добър знак на нашите избиратели и на хората в областта. БСП е уникална със своите способности винаги преди избори да се получават такива вътрешнопартийни проблеми. Да бъде предизвесетн даден избор”, каза още Дурчов. Той посочи, че подобно напрежение е имало не само в Пиринско, но и в други области - Перник, Велико Търново, Ивайловград. Той смята, че явно това е решението на националното ръководство - да налага водачи, да налага редене на листи. „Ние в този случай сме безсилни”, допълни Костадин Дурчов.     

Йорданка Атанасова, председател на БСП-Петрич, посочи, че Димитър Капитанов, който е бивш председател на общинската структура, има удостоврение от 5 ноември 2020 година, не въпреки това не са го допуснали да гласува. Помолихме да го допишат, но това не се случи, каза Атанасова.

Към момента би трябвало процедурата по избор на областен лидер на БСП в Пиринско да е приключила. Битката за поста бе между настоящия председател Валери Сарандев и Костадин Дурчов, след като минути преди началото на избора другият основен кандидат за поста – Любен Милев, председател на БСП-Благоевград, се отказа с нарочна декларация.    

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини