Кредитна ваканция поиска туристическият бранш

Кредитна ваканция поиска туристическият бранш

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация иска спешна среща с финансовите институции относно кредитирането на туристическия бранш.

От организацията посочват, че това е един от най-сериозните проблеми в началото на летния сезон. В писмо с искането си, изпратено до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, от БХРА заявяват, че въпреки препоръките на Европейската централна банка в момента банките у нас не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за най-много една година, която за повечето хотелиери изтича през пролетта.

Прогнозите обаче са кризата в туризма да продължи минимум 4-5 години и възстановяването на сектора да започне едва през 2023 г. От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна на COVID-19 беше прието мораториумът да е до 31 март тази година.

От асоциацията обаче са категорични, че това е крайно недостатъчно предвид факта, че през 2020 г. не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват от май 2021 г. По тази причина те предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини