Туроператори могат да кандидатстват за финансова помощ

Туроператори могат да кандидатстват за финансова помощ

От 8 февруари всички желаещи туроператори и туристически агенти ще могат да подават документи за безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска от националния бюджет. На страницата на Министерството на туризма са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“.

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на бранша в Търговище. Вицепремиерът припомни, че мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 51 млн. лева. Размерът на  еднократно предоставяните  безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им през 2019 г. без ДДС. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Допълнителни въпроси и запитвания по предоставянето и кандидатстването могат да се задават на откритата целева телефонната линия.

Представителите на бизнеса поставиха въпроси, свързани с повече детайли за кандидатстването за държавната помощ. Бяха дискутирани възможностите за подпомагане на екскурзоводите, както и създаването на Гаранционен фонд. Бизнесът подчерта още, че за тях е важно да има повече яснота и конкретика за отварянето на заведенията, за да може да планират работата си.

Тема на разговорите бяха и мерките, които правителството предприе за подкрепа на бранша и тяхното продължаване занапред. Според тях мярката 60/40 трябва да продължи и през лятото и се надяват министърът да окаже подкрепа на искането им.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини