Алпинистът Атанас Скатов падна и изчезна под връх К2 заради скъсано въже

Атанас Скатов
Атанас Скатов

Родният алпинист Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. Той е паднал от Лагер 3 заради скъсано въже, пишe Alpine Adventure Guides в Twitter. "Тялото му все още не е открито и екип от шерпи е по пътя да го търси", се казва в съобщението.

Българинът започна атаката на втория по височина връх в света – К2 (8611 м) вчера. Това става след дълго чакане за по-добри условия в последния базов лагер. Преди два дни стана ясно, че прогнозата за времето е благоприятна, за да може да стартира изкачването. Нашият алпинист е първият веган, който се опита да изкачи върха. Това е едва второто зимно изкачване на K2. Скатов, който по професия е агроном по растителна защита, за по-малко от 7 години успя да изкачи 10+1 върха с височина над 8000 метра.     

Според алпинисти и планински спасители много смела би била прогнозата, че Скатов е оцелял след този инцидент. Те са категорични, че К2 е сред най-опасните върхове, по-опасен и от най-високия връх Еверест. Мисията да се изкачи през зимата е почти невъзможна. „Колкото и да си подготвен, никога не си подготвен за изкачването на К2, твърдят екперти. „Там, където е паднал, много трудно може да му се окаже и помощ. Под К2 човек разчита само на себе си и на Господ”, допълват алпинисти.    

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини