Увеличението на таксите и услугите в Община Благоевград се отлага, засега

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Общинските съветници отложиха за следващо заседание решението дали да се увеличат таксите и услугите в Община Благоевград. Въпросите, които засягат всички данъкоплатци, ще бъдат обсъдени отново в комисиите към местния парламент и едва тогава ще се подложат на гласуване на сесия.

Заместник-кметът по финансите Ясен Попвасилиев мотивира предложеното увеличение на цените с увеличената минимална работна заплата. Освен това цените на услугите в кметската администрация не били увеличавани от десет години.

В крайна сметка дискутирането бе отложено за следваща сесия, след като съветниците от ГЕРБ предложиха сумите да бъдат прецизирани в комисии.

Проектът за допълнение и изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги е изготвен от Общинска администрация. Предвиждат се нови цени на почти всички услуги, като някои се увеличават със 100 процента. 

Например изменението на ПУП се е извършвало за една седмица и това е струвало на гражданите 50 лева. Сега предложението е срокът да се удължи на един месец, а услугата се увелчичава, тъй като освен тези 50 лева ще се плащат всички допълнителни технически услуги - издаване на скици и удостоверения.

За издаване на акт за узаконяване от 100 лева таксата скача на 200 лева. 100% е увеличението и за регистрация на технически паспорт на строежите - от 10 на 20 лева. Така е и при издаването на удостоверение за заварени строежи - от 100 на 200 лева.

Предлага се ученици, студенти и пенсионери да влизат в Регионалния исторически музей срещу 2 лева, а не срещу един, както бе досега, а гражданите да плащат по 4 лева вместо досегашните 2 лева. 

Едно от изключенията е за ползване на интериор в експозиционни зали. Там досега таксите съответно за един час и за два часа, бяха 80 и 120 лева, предлага се те да станат 60 и 100 лева. Но за ползването им над 3 часа тарифата скача от 180 на 200 лева. Има предложение да се създаде нова услуга - провеждане и на рождени дни и занимания в Музеен детски кът при максимум 50 деца за 2 часа да струва 50 лева.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини