Лабораторията за КОВИД в Разлог работи на пълни обороти, направи първите 15 проби

Лабораторията за КОВИД в Разлог работи на пълни обороти, направи първите 15 проби
Снимки: Община Разлог

Кметът на община Разлог – Красимир Герчев, и директорът на болницата – д-р Божидар Велев, посетиха новата лаборатория, в която се правят PCR тестове за изследване на коронавирус. Със средства от общинския бюджет бяха ремонтирани основно помещенията, а апаратурата беше предоставена безвъзмездно от Министерство на здравеопазването за възникналите нужди.

Персоналът на лабораторията, с ръководител д-р Йовка Божанова, бе обучен от доставчика на апаратурата. Всички завършиха курса на обучение за изследване чрез PCR метод. Изпратени са 15 проби към Националната референтна лаборатория за изследване и потвърждаване точността на получените резултати. След получаване на потвърждение от Националната референтна лаборатория предстои кандидатстването за сключване на договор със Здравната каса. Капацитетът на лабораторията е едновременно 48 проби на едно завеждане, като резултатите излизат в рамките на 2 часа.

С тази възможност на лабораторията лекарите от МБАЛ-Разлог в изключително кратки срокове ще имат информация за заболяването, което ще им даде възможност за разделяне на потоците и възможност за ограничаване на заразяването. Предстои официално откриване на новата придобивка.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини