Променяме броя на областите и общините

Променяме броя на областите и общините
Снимка: Kmeta.bg

България е сравнително малка държава, така че броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Има регламент, съгласно който броят на областите на т. нар. ниво 3 трябва да отговаря на определени изисквания и на европейски регламент като брой население и вид на услугите, които се предоставят на територията на дадена област.

Това коментира днес в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава Kmeta.bg. 

В отговор на въпрос по време на форума „Региони в растеж“ тя обясни, че до края на този програмен период – 2020 г., страната ни отговаря на изискванията на регламента по отношение на броя области, съобщиха от МРРБ. След това обаче ще трябва да ги преразгледаме, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, допълни Павлова.

Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на „Европа на регионите“, Брекзит и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът. След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране, като София ще формира отделен регион. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани, за да се отговори на европейските изисквания, информира тя, предаде БГНЕС.

По отношение на централизацията и децентрализацията Павлова обясни, че Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка в посока към децентрализация и предоставяне на правомощия на общините. Чрез нея за първи път се делегира правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да определят проектите, които да бъдат финансирани. Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите, прави избор на екип, който да изпълнява функцията на междинно звено и да прави оценка на проектите и съответно отговаря и за реализацията им. Правим първата стъпка с 39-те големи градове, които имат капацитет да бъдат такива междинни звена.

До 2 години 80% от картите на имотите в България ще са дигитализирани и качени онлайн. Така вече няма да се налага общините да искат на хората скици, а ще си ги вземат служебно, каза още в Бургас министърът на регионалното развитие. В Народното събрание тече обсъждане на законови текстове, които ще обединят картите на земеделските земи с кадастъра, така че всичката информация да е на едно място, обясни тя. Паралелно министерствата на регионалното развитие и на земеделието работят по проекти за дигитализация на картите на двата вида собствености.

 

Коментари
  1. Гъц
    Каква е мазничкааа.........Дедо и не беше ли в Политбюро на БКП?
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини