30% от ресторантьорския бизнес фалира, мерките разделиха бранша

Над 30% от ресторантьорите на практика са фалирали, те няма да отворят и при решене на държавата. Мерките досега разделиха нашитя бранш. Защо ресторантите в хотелите работят и в тях е безопасно, а в другите ресторанти е опасно? Това попита днес по bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Утре по обяд собственици и служители на заведения излизат на протест в София заради продължителното време, в което са затворени, липсата на реална подкрепа от държавата и на логика в ограничителните мерки. Очакванията са много хора да протестират, тъй като на ръба, нямат пари и с всеки изминал месец техният брой се увеличава. От бранша вече увериха, че протестът е икономически и се дистанцират от каквито и да е политици и политически партии.
Алибегов бе категоричен, бе който в бранша не спазва закона, трябва да бъде сакнкциониран, но не бива да се обвинява целият сектор, всички да се вкарват в един кюп.
„Здравният министър се е заял с нашия бранш, при отваряне самоволно на 1 февруари на заведенията и при увеличаване на заразените с коронавирус, той ще сочи нас за виновници. Затова няма да го направим. Но ние все така нямаме обяснение защо в ресторантите на хотелите е безопасно, а в другите ресторанти не е. Защо СПА центровете в хотелите работят, а другите са затворени, защо детските кътове в хотелите функционират, а останалите не? Казват, че идва нов и опасен щам на КОВИД-19, а в същото време разхлабват мерките, като изключението е само за нашия бранш”, каза още Ричард Алибегов.