Пол Нюман: Не е необходимо да натискате спирачките, ако вече сте се преобърнал!

Пол Нюман
Пол Нюман

Чаровен и магнетичен! Мъжът с прекрасните сини очи!  Секссимвол! Това са част от определенията за американския актьор и режисьор от еврейски произход Пол Нюман. За таланта му думите са малко - печели три награди „Оскар” и шест награди „Златен глобус”. Сред най-известните филми с негово участие са „Котка върху горещ ламаринен покрив”, „Мошеникът”, „Хладнокръвният Люк”, „Буч Касиди и Сънданс Кид”, Цветът на парите”, „Той се казваше Омбре”, „Играчът на билярд”, „Хъд”, „Удар със стик”, „Присъдата” и още много други.   

Нюман е роден на днешната дата през 1925 година. Той е любимец на милиони киномани по света, но едва ли се знае, че обстоятелствата твърде дълго са възпрепятствали изгряването и на неговата звезда на американския филмов небосклон. Първо служи в армията, в която към края на Втората световна война е бил радист. После са семейните задължения. След смъртта на баща му някой е трябвало да върти търговията в семейното магазинче за спортни стоки и не на последно място, разбира се, създаването на собствено семейство и превръщането му в млад татко на три деца, които му родила първата съпруга Джаки, с която живял 9 години.

През 1951 година се записва в Йейлския драматичен институт, а по-късно посещава актьорското студио на Лий Страсбърг. Първите му роли са на Бродуей. Признанието идва през 1957 г. с ролята на Роки Грациано в „Там горе някой ме обича”. Друг значим успех постига следващата година с образа на Брик Полит в „Котка върху горещ ламаринен покрив”. Партньорството му с Робърт Редфорд ражда два много успешни филма, превърнали се в класика: „Буч Касиди и сънданс Кид” и „Ужилването”. Пол Нюман умира на 26 сптември 2008 година след продължително боледуване от рак.

Представяме ви интересни мисли на Пол Нюман:

Човек без врагове е човек без характер.

Спечелените пари са два пъти по-сладки, когато са заслужени.

За да бъдеш актьор, ти трябва да бъдеш дете.

Мнозина ме считат за равнодушен. Но те бъркат равнодушието с подозрителност.

Да бъдеш актьор не означава да създаваш нещо. Това означава да обясняваш нещо.

Трябва винаги да се стараеш - това е главното.

Хората живеят в брак за дълго време само защото искат, а не защото вратите са заключени.

Не е необходимо да натискате спирачките, ако вече сте се преобърнал.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини