Партиите почват да агитират за изборите на 5 март

Партиите почват да агитират за изборите на 5 март

Партиите и коалициите, които искат да участват на парламентарния вот на 4 април, трябва да се регистрират в ЦИК до 17 февруари. Предизборната кампания пък ще стартира на 5 март. Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще подават заявления за регистрация в РИК до 22 февруари. Ако ЦИК е отказал регистрация, а съдът е отменил това решение, комисията ще трябва да впише за участие дадената партия в срок до 27 февруари.

До 2 март е и срокът, ако някоя формация съвсем са размислили и се откаже да се явява на изборите за НС. Партийните листи пък се регистрират в РИК, а срокът за това също е 2 март.  

Жребият за номерата на бюлетините от ЦИК трябва да се проведе  на 3 март. План- сметката за вота и колко пари ще струва неговото организиране ще стане ясно след  7 март, когато трябва да бъде приета от МС. Хората с трайни увреждания ще могат да заявят подвижна урна до 20 март.

Застъпници и наблюдатели за дадена формация пък могат да се правят до ден преди изборите. ЦИК обявява крайните резултати от вота до 8 април, а публикуването на имената на избраните депутати трябва да стане до седмица по-късно.

До 9 март българите зад граница пък ще трябва да заявят писмено или електронно чрез сайта на ЦИК, че ще гласуват. До 13 март  ЦИК ще определи и  местата в държавите, в които ще се образуват секции.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини