Ученици правят петиция за отмяна на матурите за 10 клас

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Ученици от 10-и клас стартираха онлайн петиция за отмяна на матурите. До момента идеята е събрала над 13 000 подписа. С петицията учениците ще заявят пред МОН несъгласието си с провеждането на тазгодишните матури за десетокласниците. 

"Ние искаме Националното външно оценяване за 10 клас да бъде отменено, защото обучението в електронна среда е неефективно и материалът е много слабо усвоен. Ако се проведат изпити в присъствена среда ще има риск от заразяване, а ако се проведат онлайн - технически проблеми и възможност за компрометиране на честността на изпитите. Не сме съгласни да има изпити за 10 клас, защото сме притеснени от евентуални лоши резултати. С оглед и на изминалата учебна година, разбрахме, че изпуснатият учебен материал няма как да бъде наваксан в тези кратки срокове", смята ученичката от Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца - Стефани Любенова, която е сред организаторите на петицията.

Ученици от благоевградски гимназии подкрепят петицията на своите съученици от страната. 

Поо-рано днес стана ясно, че и омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени националните външни оценявания в 4-ти и 10-и клас през настоящата учебна година. Повод за препоръката са жалби и подписки на родители до Ковачева, в които родителите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават дистанционно и това се отразява на тяхната подготовка, а усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан.

В сряда министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че засега не се планира отмяна на изпитите в 4-ти и 10-и клас, но ако ситуацията в страната, когато са датите на изпитите е кризисна, изпитите могат и да не се проведат. 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини