Прокуратурата започна проверка имат ли отклонения кантарите за камиони на ГКПП-Кулата

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Софийска градска прокуратура разпореди проверка след постъпила жалба от член на Управителния съвет на Сдружение на малките и средни превозвачи относно данни за отклонения в тонажа при осъществяване на метрологично измерване на теглото на товарните автомобили. В сигнала се посочва за налагани глоби, които следва да се плащат на място, без право на обжалване.

Предметът на проверката касае реда и начина на използване на монтирани 6 броя везни с автоматично действие за измерване на моторни превозни средства в движение и за измерване на осовото им натоварване. Те са били монтирани и въведени в експлоатация през 2020 година на ГКПП-Кулата след изпълнен проект за „Реконструкция на ГКПП-Кулата“.

Софийска градска прокуратура е изискала становища от Агенция „Митници“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на икономиката, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Български институт по метрология (БИМ), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Сдружение на малките и средни превозвачи. Проведени са били и работни срещи между институциите.

В прокуратурата са постъпили данни от извършените проверки със становища на проверяващите органи и доклади от институциите, ангажирани с изясняване на фактите и обстоятелствата, с оглед експертната им компетентност.

Въз основа на цялата представена документация, Софийска градска прокуратура е установила, че поставените кантари от типа AR-WIM, с производител ESIT, на територията на ГКПП „Кулата“, не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от БИМ. Установено е било обаче липса на съгласуване от страна на Агенция „Митници“ с ДАМТН и БИМ по отношение закупуване на кантарите от AR-WIM, с производител ESIT, и тяхното приложение на граничните пунктове на територията на България.

С оглед констатираните различни становища на компетентните контролни органи, Софийска градска прокуратура е определила 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, мероприятия, законодателна инициатива и други такива действия, с оглед законовите им правомощия и компетентност, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини