Почитаме паметта и делото на Максим Изповедник - защитник на Христовата вяра

Почитаме паметта и делото на Максим Изповедник - защитник на Христовата вяра

Днес Православната църква почита паметта на преп. Максим Изповедник. Името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”. Максим е роден през 540 г. в Константинопол. Родителите му били знатни и благочестиви и му дали сериозно научно образование. Заради неговия ум и праведен живот, император Ираклий го направил свой съветник..

Св. Максим е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието. Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, своята вярност доказва с мъченическия подвиг на изповедничеството.

В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.).

Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е блестящ познавач на главните направления на древногръцката философия, от чието идейно наследство учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и точно формулиране на християнското богооткровено учение. Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, свети Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Имен ден празнуват всички, които носят някое от следните имена - Максим, Максимилиан, Агнеса, Валерия.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини