Производители: Пазарът на мурсалски чай се наводни с имитации

Производители: Пазарът на мурсалски чай се наводни с имитации
Снимка: lekar.bg

Пазарът в страната се наводни с имитации на автентичния мурсалски чай. Интересът към билката е огромен, но държавата трябва да упражнява контрол върху пазара, защото се обезсмисля работата на производителите, които работят легално и плащат данъци. Това каза за „Агрозона“ Любен Ушев, производител на билката в покрайнините на родопския град Триград.

На много места вече се продава мурсалски чай, за който се претендира, че е биопроизводство, но не е. Продават го без етикети и неопакован, отбелязва родопчанинът. Истинският съдържа над 22 полезни за човешкия организъм елемента, ако расте в среда близка до естественото си местообитание над 800-1000 м надморска височина. Отглеждането под тази височина не може да се постигне същия състав и високо качество.

Няма контрол за берачите на див мурсалски чай, кава Любен Ушев. Те продават билката на по-ниски цени и подбиват пазара на сертифицирания чай. Така потребителите са заблуждавани, че купуват истински чай, каза Любен Ушев.

Чаят, който е надробен, според родопчанина е менте и се продава в този вид, защото махалката му израства до 30 сантиметра. Истинският е с махалка дълга около 10 см и няма нужда да се рони. Друг търговски трик е да се продават стръкове маносан чай, скрит в пакетчето няколко стръка добър чай.

Мурсалският чай не се нуждае от обработка и торене, поливане, казва дългогодишнят производител. Онези производители, които разказват как торят своите насаждения, не произвеждат автентичен мурсалски чай, който „като го откъснеш, изпълва цялата къща с аромат“, казва Любен Ушев.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини