Християни и мюсюлмани в обща кауза за ремонт на църквата в Ново Лески

Снимка: БНР
Снимка: БНР

Християни и мюсюлмани от Неврокопско обединиха усилия за възстановяване на изгорялата църква в хаджидимовското село Ново Лески. Храмът „Свети Димитър” горя на 25 май заради късо съединение. Огънят съсипа стари икони,  иконостасът и голяма част от стенописите.

Скоро след това местните жители подеха обща кампания за възраждане на светата обител, която е построена през 1994 година с доброволен труд и дарения на хората. Кметът на Ново Лески Георги Ванкалов призна, че сега също се надява да се намерят хора с добри сърца, които да помогнат за ремонтирането на църквата. На призива вече са откликнали не само християни, но и мюсюлмани, които живеят в района.

Отец Георги Кумбаров е направил оглед с експерти. Ще са необходими най-малко 50 000 лева за ремонтните дейности и за реставрацията на иконите, иконостаса и стенописите.

„Община Хаджидимово ще поеме разходите за материалите за боядисването, ще плати и на бояджиите. Но най-тъжно ни е за старите и ценни икони от църквата „Свети Георги”, която е в старото ни село. Преместихме ги тук, за да ги опазим от крадци. Олиото в кандилата обаче се нагряло от високата температура и плиснало по тези икони, които са напукани, издути. Ще трябва да се реставрират. Дано се намерят добри хора, които да ни помогнат и да успеем да възстановим повредените икони”, разказа кметът Георги Ванкалов.

Това е най-голямата църква в региона. Миряните се надяват тя да бъде възстановена до 26 октомври, когато е храмовият празник на светата обитал.

За целта е разкрита и банкова сметка:

Основание за плащане: Дарение за възстановяване на щетите от пожара.

Банка ДСК: BG83STA93000014806034

  1. : STABGSF (Храм „Свети Димитър” – с. Ново Лески)
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини