Хотелиери настояват: Платете ни за съсипания бизнес

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

С остра позиция излезе Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по повод изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че не бива на 31 декември работното време на ресторантите в хотелите да се удължава от 22,00 до 00,30 часа. От БХРА са категорични, че когато се говори за морал е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват.

От асоциацията припомнят, че формално хотелите не бяха затворени до 21 декември, но реално не можеха да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е забранена. Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право до работят без действащ ресторант. 

Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна. Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22 часа, както и в 00:30 часа.

„Формално с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост не осигурихте безопасността на българите през последните 9 месеца, но успяхте да съсипете един от ключовите сектори за българската икономика - туризма. Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснехте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства? Морална ли е причината или финансова? Затворете всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители”, настояват от БХРА.  

И подчертават, че работещият бизнес всъщност плаща заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внася в бюджета. „Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката”, категорични са от БХРА.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини