Македонски българин пребит от близък до фамилията Заеви

Част от съдебното решение, снимка: ВМРО-БНД
Част от съдебното решение, снимка: ВМРО-БНД

Каква е обичайната атмосфера спрямо хората с българско съзнание в днешна Република Северна Македония може да се види лесно от един прелюбопитен съдебен епизод.

Съдът в Струмица наскоро осъди местен за удари срещу друг местен. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове: Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония.

Цветистите думички са записани в присъдата на струмишкия съд и са дошли от устата на Александър Барабановски. Потърпевшият е Митко Георгиев, става ясно от сайта на ВМРО-БНД.

Кой е Георгиев – известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там. Кой е Барабановски – известен с близостта си до фамилията Заеви македонец. В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев. Този човек преби македонски българин и иска да го изсели от Северна Македония.

Та такова е ежедневието на човека с българско самосъзнание в днешна Северна Македония. Ще присъдят на Митко Георгиев 150 евро заради юмруците. Но юмруците ще продължат. Някои ще губят работа, други ще бъдат заплашвани, трети – като Георгиев – ще бъдат бити. Ако беше преди половин век, щяха да изгубят и живота си. В Северна Македония от десетилетия е лесно да си всякакъв, само не и българин.

През това време ръководената сега от въпросните Заеви Северна Македония разказва за себе си като жертва на някакъв български тормоз. А тормозът е в съвсем друга посока. И е от десетилетия. Първо беше от чуждите колонизатори в пределите на географска Северна Македония. После от комунистическите им и всякакви други помагачи. А накрая политическите  наследниците на тези помагачи – властта в Скопие.

Днешният скопски елит обича своите насилници. А Зоран Заев има исторически шанс да покаже, че това може да се промени. Защото самият народ в Северна Македония иска тази промяна. От Заев днес зависи какво ще избере. Дали свободата на самоопределението, за която сам говори тези дни. Или тупаниците по „бугарите“.

В Европейския съюз обаче тупаниците не са на почит.

Къде са сега тези, които плакаха и критикуваха България, че не европейска и не зачитала интересите на Северна Македония? Къде е Хелзинкският комитет, който уж се грижи за правата на хората? Защо не ги чуваме сега да кажат какво се случва с демокрацията и с правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония?

В централата на ВМРО постъпват много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи. Ние ще ги предоставим публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в РСМ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини