Ремонтираха пътя и три моста от автомагистрала „Струма” до Мелник

Снимки: АПИ
Снимки: АПИ

Приключи рехабилитацията на над 12 км от пътя, който свързва шосето София-Кулата с град Мелник. За този ремонт дълги години настояваха местните хора, които живеят в района.

Проектът се съфинансира от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Инвестицията в третокласната пътна отсечка е над 8,5 млн. лв. Това е единствената транспортна връзка на културно-историческия резерват и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански и с пътя за Гърция.

Началото на ремонтирания участък е на около 528 метра от пресичането на третокласното шосе с път І-1 София-Кулата, което съвпада с новоизграденото трасе на автомагистрала „Струма“. Краят е при 12-и км в град Мелник, след стоманобетонния мост.

Ремонтираният път е с нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, обновени пътни окопи и водостоци, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Рехабилитирани са три мостови съоръжения. На мястото на стария мост над река Мелнишка при 11-и км е изградено ново съоръжение с дължина 30 метра.

С рехабилитацията на отсечката значително се подобряват транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не беше основно ремонтиран повече от 30 години. Повишава се безопасността на движение и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километровия участък се улеснява пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Подобрява се и достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженския манастир „Рождество Богородично“ и Мелник.  

Строително-монтажните работи на лот 25 са изпълнени от ДЗЗД „АПП Мелник“, с участници: „Грома Холд“ ЕООД и „Европейски пътища“ АД. Стойността на договора е 8 578 000,33 лв. с ДДС. Надзорът е осъществен от „ТРИ ЕС“ ЕООД. Стойността на техния договор е 117 240 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Инжконсултпроект" ООД и е за 4 440 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта е 9 196 732 лв., от които 85% - 7 817 222.2 лв. европейско финансиране, а 15% - 1 379 509.8 лв. - национално съфинансиране.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини