Костов: Българската политика е изгорена земя, в която влизат само хора, искащи да се нахранят

Иван Костов, снимка: БНТ
Иван Костов, снимка: БНТ

"Българската политика е изгорена земя. В нея не влизат способни и талантливи хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката влизат само хора, за да се нахранят. Няма го цвета и таланта на нацията, който да поеме тези огромни проблеми и да започне да ги решава. Кой ще поеме тази тежест, никой не иска да влезе в тази земя и по тази причина имаме това, което ни се предлага". Така бившият премиер Иван Костов коментира политическата обстановка у нас по БНТ. 

"Това политическо недоверие във властите е на най-високо ниво. Недоверието се лекува само с демократични средства - с избори", подчерта той.

Институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата. Общите показатели за икономиката сочат, че сме сред страните, които се справят най-лошо в ЕС, каза още Костов и допълни, че в световен мащаб също няма доверие в институциите и в мерките им. "Те не се следват, а се бойкотират", каза Костов.

Една добра новина - на 27 ноември бяха въведени противоепидемичните мерки, които вече дават резултат. От 12-и декември намалява броят на клинично болните и тези в интензивни отделения. Има и известно намаляване на починалите. Отчита се и спад на активните и новозаразените случаи, но достоверността на тези данни не е сигурна. Сигурното е, че натискът върху болничното здравеопазване започва да отслабва", каза още Костов.

Според него успехът и неуспехът на българските власти за противодействие на сегашната криза не зависи от тяхната или от обществената преценка.

"Обективната оценка на водената у нас политика е само относителна спрямо резултатите във всички страни в ЕС. Крайните резултати, по които можем да направим сравнение са двата показателя - коефициентът на общата смъртност и темпът на спад на Брутния вътрешен продукт за 2020 г.", обясни още той.

Костов смята, че има и нещо положително в настоящата криза и това е, че здравната криза показа какво е необходимо на българската здравна система. "Пандемията показа, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект", коментира той.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини