Експерт: Трябва да ваксинираме 3 милиона българи до края на 2021 година

Експерт: Трябва да ваксинираме 3 милиона българи до края на 2021 година
Снимка: Pixabay.com

Масовото имунизиране срещу коронавируса не само е възможно, то ще се случи. Това заяви за БНР д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Имунизационната кампания ще бъде безпрецедентна по своя характер и мащаби за страната ни, предвид сроковете, в които трябва да се разгърне, отбеляза той. Желаещите да се ваксинират ще бъдат поне 3 милиона души и трябва да ги ваксинираме за няколко месеца до края на 2021 година, посочи д-р Цеков.

Огромно количество хора трябва да бъдат ваксинирани. Огромно количество хора трябва да бъдат ангажирани с поставянето на ваксините.

Валери Цеков не изключва в течение на кампанията да се наложи преосмисляне в движение на имунизационната схема. Освен мобилните екипи и фургоните, може да се наложи да се включат медицински центрове и ДКЦ-та. На по-късен етап според него ваксини би могло да се правят и в аптеките.

„Вероятно няма как да обхванем 100% от населението - има хора, които не желаят да се ваксинират, но няма съмнения, че хората от рисковите групи - тези в напреднала възраст, с хронични заболявания, на първа линия ще предпочетат да се предпазят от това заболяване”, смята Цеков.

Относно факта, че една трета от медиците на първа линия засега са заявили желание да бъдат ваксинирани, Валери Цеков коментира, че за началото на кампанията това е напълно достатъчно, защото няма и да са налични достатъчно дози да се покрият всички, които трябва да се ваксинират. Само в здравния сектор са заети над 80 хиляди души – пряко или непряко, допълни той. С хода на кампанията е много вероятно негативното отношение към ваксините да се промени.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини