Първите 120 000 ваксини вече са у нас, чакаме разрешение за ползването им от ЕС

Първите 120 000 ваксини вече са у нас, чакаме разрешение за ползването им от ЕС
Снимка: pixabay.com

Първите ваксини вече са в България. У нас има 120 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 60 000 души. Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Когато ваксинирането започне (до 2-3 дни след разрешението на ЕС) всяка Регионална здравна инспекция ще трябва да получи информация от личните лекари от всяко едно населено място колко желаещи има за ваксинация. След това е важно къде ще се поставят ваксините и дали пациентите ще са в състояние точно след 21 дни да отидат за поставяне на втората доза, за да бъде завършен цикълът. 

След като бъде извадена от фризера при минус 70 градуса, ваксината трябва да бъде поставена в рамките на 5 дни.

В бъдеще ще се издават сертификати на български и английски език за извършена имунизация, добави още той.

Преди поставяне на ваксината няма да се прави антигенен тест, пациентът ще бъде преглеждан и ако няма симптоми, ваксината ще бъде поставяна. Опасност има от поставяне на ваксината, само ако човекът има симптоми, подчерта д-р Брънзалов. Ако човек вече е прекарал вируса, това означава единствено, че ще има още повече антитела.

Ако се правят списъци с желаещи да бъдат ваксинирани, най-напред ще се правят такива списъци с желаещи медици, заяви още зам.-председателят на БЛС.

По повод електронните направления той каза, че системата вече работи. Процесът е необратим, оттук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид, категоричен бе Брънзалов.

Той заяви, че когато ваксината бъде пусната, той пръв ще си я постави.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини