Кампания подкрепя Барс – най-добрият четириног приятел на птиците

Снимки: БДЗП, пресцентър
Снимки: БДЗП, пресцентър

Днес, на Международния ден на доброволеца, Българското дружество за защита на птиците стартира кампания за набиране на средства за единствения в България екип с обучено куче за борба с отровите в дивата природа.

За четири години немската овчарка Барс и нейният водач Николай Терзиев от БДЗП са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания. Тяхната задача е да прекъсват пагубната верига от жертви на незаконно поставени отрови в природата, сред които са и световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. За да продължи да изпълнява тази мисия, екипът се нуждае от подкрепа и по-голямо разбиране от страна на обществото за опасностите, които крият отровите не само за природата и биоразнообразието, но и за хората.

Необходимата сума е 5000 лв. Всеки може да помогне като дари чрез банков превод на страницата на БДЗП, чрез platformata.bg или на кратък номер 17 777 с DMS „POLET”. Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му.

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху популациите на хищните птици. Екипът за борба с отровите се е отзовавал на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години. През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле отрови почти изцяло унищожиха наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония белоглави лешояди, като загинаха 30 птици.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини