Бившият ректор на ЮЗУ Илия Гюдженов оглави Държавната агенция за българите в чужбина

Бившият ректор на ЮЗУ Илия Гюдженов оглави Държавната агенция за българите в чужбина

Бившият ректор на ЮЗУ "Неофит Рислки" проф. Илия Гюдженов е избран за нов председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Това стана известно от решенията на Министерския съвет, които бяха пратени на медиите. "Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията", се казва в мотивите за решението на правителството. Там обаче не се дава никаква информация за професионалния опит на новия ръководител на институцията, която неформално е под ресора на ВМРО, съобщава clubz.bg.

Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник председател. А преди това от Петър Харалампиев. През есента на 2018 г. Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов получиха обвинение за членове на престъпна група след шумна акция на ДАНС за търговия с удостоверения за българско гражданство. Малко след това вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че той е предложил Харалампиев за поста. Но и се разграничи от разследването като заяви, че ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство. "Винаги сме защитавали каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура", каза тогава лидерът на воеводите. 

На заседанието на Министерския съвет новият председател на ДАБЧ Илия Гюдженов е бил предложен от вицепремиера Марияна Николова, съобщиха пред Клуб Z от правителствената пресслужба. 

Илия Гюдженов е член и на управителния орган и зам-председател на Македонския научен институт. Организацията е регистрирана на адреса на партийната централа на ВМРО - ул. "Пиротска", 5. Оттам излъчва и близката до партията телевизия "България 24".

Проф. Илия Гюдженов е бивш ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски". През 2008 г. одит на образователното министерство показа сериозни нарушения в Правно-историческия факултет на университета. Проверката бе заради съмнения за злупотреби при приема и обучението на студенти за периода 2004-2007 г. във факултета, ръководен от тогавашния декан проф. Александър Воденичаров, който почина наскоро.

Оказа се, че Воденичаров е записвал първокурсници само чрез подадена лична молба, което според одиторите поставя в неравностойно положение младежите, държали приемни изпити. Сред нарушенията е и масово прехвърляне на хора от специалност "История" в "Право", без да са полагани изпити, "което на практика обезсмисля решенията на Министерския съвет, свързани с приема на студенти и се опорочават принципите на конкурсното начало", пише в доклада.

Големите си правомощия, който му позволяват да записва, прехвърля и премества студенти, Воденичаров е получил с две заповеди на двама ректори на ЮЗУ - проф. Илия Гюдженов и проф. Иван Мирчев. Одитът показа тогва, че деканът имал и право да сключва граждански договори на стойност до 3000 лв., както и да утвърждава други разходи, за които не трябвало да се отчита. Според одиторите за двете заповеди няма правно основание.

Източник: Клуб Z

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. инж ХРИСТИНА Анастасова Сбиркова Канавос
    Вие сте ЛЕНТЯИ!! Ние БЪЛГАРИТЕ в ЧУЖБИНА НЕ СМЕ БУДАЛИ!!!! ЗАЩО ЧЕРПИТЕ ПАРИТЕ НИ?! ПРОКЛЕТИ СТЕ ЛЕНТЯИ!! КАКВО НОПЛАВИХТЕ ДА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА?? ВИСШИСТИ работят РАБОТА ЗА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ!! ПРОКЛЯТИЕ ЗАПАРИТЕ ДЪРЖАВНИ КОИТО ВЗЕМАТЕ!! ДЕЦАТА ВИ СА ПРЖКЛЕТИ ДА ГИ ВЪРНАТ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУГБИНА, ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ ГИ ОТКРАДНАЛИ БЕЗ ДА ВЭРШИТЕ ДЕЙНОСТ Н ЛЪЖАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ!! МОЖЕ ЛИ ДА РАБОТИТЕ НА ПЕТ МЕСТА ЕДНОВРЕМЕННО???????? НИЕ НЕ СМЕ МАЛОУМНИЦИ ДА РАБОТИМ, А ВИЕ ДА ПОЛЗАТЕ ПАРИТЕ НИ!! ПРОКЛЯТИЕ ЗА ПРИСОБИТОТО ОТ ВАС С НАШИ ПАРИ!! ГРЯХ Е ДА КРАДЕТЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ и ЧУЖБИНА!!
  2. инж ХРИСТИНА Анастасова Сбиркова Канавос
    Ние БЪЛГАРИТЕ в ЧУЖБИНА НЕ СМЕ БУДАЛИ!!!! ЗАЩО ЧЕРПИТЕ ПАРИТЕ НИ?! ПРОКЛЕТИ СТЕ ЛЕНТЯИ!! КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА?? ВИСШИСТИ работят РАБОТА ЗА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ!! ПРОКЛЯТИЕ ЗА ПАРИТЕ ДЪРЖАВНИ, КОИТО ВЗЕМАТЕ!! ДЕЦАТА ВИ СА ПРОКЛЕТИ ДА ГИ ВЪРНАТ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУГБИНА, ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ ГИ ОТКРАДНАЛИ БЕЗ ДА ВЪРШИТЕ ДЕЙНОСТ С ЛЪЖАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ!! МОЖЕ ЛИ ДА РАБОТИТЕ НА ПЕТ МЕСТА ЕДНОВРЕМЕННО???????? НИЕ НЕ СМЕ МАЛОУМНИЦИ ДА РАБОТИМ, А ВИЕ ДА ПОЛЗАТЕ ПАРИТЕ НИ!! ПРОКЛЯТИЕ ЗА ПРИДОБИТОТО ОТ ВАС С НАШИ ПАРИ!! ГРЯХ Е ДА КРАДЕТЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ и ЧУЖБИНА!!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини