Кой ще получава 24 лева на ден заради новите мерки срещу коронавируса?

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Кой ще има право на новата помощ от държавата, която предвижда да се дават по 24 лева на ден на работници, излезли в неплатен отпуск заради новите мерки срещу пандемията?

Тази стъпка засяга работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Това важи и за служителите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Това гласи заповедта,  подписана от министъра на труда и социалната политика - Деница Сачева. С нея се утвърждават икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените ограничения от 27 ноември до 21 декември.

Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, че се намират на територията на търговски център тип МОЛ, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Компенсации ще може да получи и персоналът на детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Право на такава подкрепа ще имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.

За компенсации ще могат да кандидатстват  и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини