Омразата няма край! Вандали разрушиха паметника на жертвите от кораба Илинден в Охрид

Снимки: Епицентър.бг, Разрушената паметна плоча в Охрид
Снимки: Епицентър.бг, Разрушената паметна плоча в Охрид

Паметната плоча на удавилите се български туристи в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. е счупена и изтръгната от постамента си от вандали в Северна Македония. 

 "Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите. Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност", написа гневно общественикът и писател Александър Урумов в профила си във Фейсбук, съобщава Епицентър.бг. 

Той е публликувал скрийншот от профила на мъж от Северна Македония, който на македонски е написал под снимката: „Това ли е пътят към Европа? И тези ли бяха фашисти?”. 

Снощи българското Външно министерство излезе с остра реакция. 

"Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо", се казва в изявление на МВнР.

"Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност", пише още в позицията на външно министерство.

Последва реакция и от Министерството на външните работи на Северна Македония, което "най-остро осъди вандалския акт на оскверняване на паметника в Охрид, посветен на жертвите на трагичното нещастие с кораба "Илинден" през 2009 г." Според съобщението в най-скоро време ще бъде поправено престъплението на "безотговорни и злонамерени" лица.

"Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи и особено нашите приятели от съседна България винаги са особено добре дошли", обявиха от външнато министерство на Северна Македония.

Разрушена е стилизираната капка, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент, при който се удавиха 15 български туристи в Охридското езеро, съобщава агенция БГНЕС. 

Вандалският акт съвпада с обтегнатите отношения между двете страни след като България блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Всичко това се случва на фона на отказа на страната ни да подкрепи евроинтеграцията на Република Северна Македояни, заради потъпкването на историята ни. Това силно разгневи огромна част от националистическото съсловие в западната ни съседка. 

Това  не е първият такъв инцидент. През март 2013 г. паметната плоча в памет на загиналите българи при трагедията с кораба "Илинден", осъмна надраскана с пречупени кръстове и други нацистки символи. Това стана в деня, когато във Ватикана тогавашния български президент Росен Плевнелиев и македонския му колега Георге Иванов се бяха разбрали да се срещнат в най-скоро време в Охрид, припомня Епицентър.бг.

Трагедията с кораба „Илинден“, превозващ 57 български туристи от Охрид за Свети Наум, се случи на 5 септември 2009 г., когато около 10:30 ч. плавателният се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на Охридското езеро. От жертвите на катастрофата, осем бяха жители на община Антон, четирима бяха от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини