Задава ли се локдаун? Здравната система изнемогва, НОЩ заседава извънредно

Костадин Ангелов, фото: МС
Костадин Ангелов, фото: МС

Вървим ли към локдаун и в България, след като коронавирусът продължава да се вихри в страната и да поставя на изпитание здравната ни система. Лекарите вече изнемогват, в много болници отсъстват медици, медицински сестри, друг персонал, което поставя на карта функционирането на цели отделения. Днес ще стане ясно дали ще бъдат предприети по-крути мерки срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, директори на лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб ще дадат брифинг в 17.00 часа днес в Министерския съвет за представителите на медиите. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ситуацията в страната с коронавируса продължава да се усложнява. България вече е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.

Средно за последните 7 дни смъртността в България е 15 починали от коронавирус на милион население за всяко денонощие, сочи статистиката. В световен мащаб сме на второ място по смъртност на 1 млн. души.

Статистиката е на база данните от събота, когато България обяви 129 смъртни случая за денонощие. Това означава 18,6 починали от заразата на 1 млн. население. В световен мащаб по този показател преди България се нарежда само Северна Македония, където смъртността е 18,8 на 1 млн. население.

Иначе, според цитираната и от нашите експерти статистика, през последните 14 дни най-много смъртни случаи от коронавирус в Европейския съюз на 100 000 души са регистрирани в Чехия - 23,4%, Белгия е на второ място - 22,1%, а на трето място е - България - 17,2%, съобщи министерството на здравеопазването на Чехия.

Следват Полша - 14,3% и Словения - 14%.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини