Археолози не откриха никакви артефакти в имота на В. Парапунов край храма на Ванга

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Археолози не откриха артефакти в частния имот на юг от комплекса на пророчицата Ванга в Рупите. Теренът е собственост на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, който иска до строи СПА комплекс в района. За да получи съгласуване на своя проект, трябва и одобрението на Министерството на културата. Затова преди дни, в продължение на две седмици, бе направено пълно археологическо проучване, което да покаже има ли антики и ценности от миналото в района.

„Преди две години пак правихме проучване, но то не бе така обстойно. Намерихме само филц и пясък, защото тук някога е минавал един ръкавите на река Струма. Ползвахме багер, направихме 15 дълбоки траншеи, нарязахме земята на „филии” но не намерихме никаква археология”, коментира археологът Людмил Вагалински.

Природозащитници протестират срещу бъдещото строителство. Според тях това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс на Ванга.

Обектът ни е на 100% законен. Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга”, категоричен е инвеститорът Валентин Парапунов.

Заради гражданското недоволство през 2018 г. кметът на община Петрич - Димитър Бръчков,  забрани за 1 година със заповед строителството в Рупите заради неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план. Заповедта е в сила до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини