Д-р Теодор Велчев: Кратък локдаун ще даде глътка въздух и на медиците, и на хората!

Теодор Велчев, снимка: БНР
Теодор Велчев, снимка: БНР

Положението в Благоевград с разпространението на коронавируса става все по-тежко. Затова, без да имам нищо против бизнеса, смятам, че се налага кратък локдаун в града. Само по този начин ще се даде глътка въздух и на хората, и на здравната ни система, която изнемогва от месеци. Това заяви д-р Теодор Велчев, който е и общински съветник. Вчера той настоял пред колегите си да се свика извънредно заседание на местния парламент, на което да се вземат важни и отговорни решения срещу COVID-19.

Едно от тях е затварянето на заведения и учреждения, с изключение на аптеки, хранителни магазини, банки, бензиностанции, държавни и общински институции. „Само по този начин ще ограничим заразата. И в момента няма клиенти по заведенията, а собствениците плащат заплати на персонала. По-добре сега да се затворят заведенията, за да може след 2-3 седмици да заработят. Ако така продължаваме, нищо добро не ни чака. Може пикът на коронавирусната инфекция да е точно на Коледа и Нова година”, каза още д-р Велчев.

Според него бизнесът, който ще претърпи загуби от евентуален локдаун, ще може да се възползва от мерките в подкрепа на бранша, приети от държавата. В същото време е много важно, че ще се намали огромният натиск върху здравната ни система. Всеки ден медици излизат от строя, заразени с COVID-19. Не се обслужват само болни от коронавирус, а и от вскакви други заболявания, има и травматизъм, и инциденти. Всичко това е на плещите на здравната ни система, която се задъхва.

„Ние приемаме спешни хирургични случаи от целия Пирински край. А само в нашето отделение отсъстват две медицински сестри. Хора ми се обаждат, молят се за легло, дори не питат има ли лекар и персонал, които ще ги лекуват. По опашките за PCR тестове се редят вече само болни, които имат сериозни симптоми на коронавирус. Останалите, които го прекарват по-леко, се разхождат из града и пренасят заразата”, твърди хирургът в частната болница „Пулс”. Д-р Велчев е наясно, че затварянето на заведенията ще е удар за бранша, но вярва, че ще има разбиране, тъй като най-важно е здравето на хората. А само овладяването на вихрещия се коронавирус в града ще успокои благоевградчани. Защото сега много от тях просто се страхуват да ходят на заведение от страх да не се заразят. В противен случай рискуваме да стигнем дотам, че в болниците да няма свободни легла и да не може да се окаже навременна медицинска помощ на болните.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини