COVID-19 отне живота на д-р Емил Илиев – „сърцето” на джаз фестивала в Банско

COVID-19 отне живота на д-р Емил Илиев –  сърцето” на джаз фестивала в Банско
Д-р Емил Илиев открива джаз фестивала тази година, фото: Община Банско

Коронавирусът отне още един голям българин. Създателят на Международния джаз фестивал в Банско - д-р Емил Илиев, е бил покосен от опасната зараза на 73-годишна възраст и не е могъл да се пребори с нея, съобщиха за БНР от фестивала.

За първи път международният музикален форум е организиран през 1998 г. Според д-р Емил Илиев всичко започва по-рано - в началото на 90-те години, в хотел, разположен в местността Бетоловото, на 14 километра от Банско.

Д-р Емил Илиев успя да утвърди най-големия летен музикален форум в България - със своите 23 издания, и да го превърне в едно от значимите международни културни събития на Балканите.

Д-р Емил Илиев е завършил медицина, с придобита специалност по кожни и венерически болести, и акупунктура. Специализирал е в повече от 10 държави. Той беше основател и председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 година, както и член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура.

Да е светла паметта му! Поклон!

Нека си спомним за д-р Емил Илиев с един материал, който писахме преди 5 години, в навечерието на 18-ия джаз фестивал в Банско.

Създателят на джаз фестивала в Банско: В България сме №1, амбицията ни е да сме и световен лидер!

Джаз в Банско. Преди двадесетина години тази идея звучи, меко казано, странно. За някои банскалии дори двете неща взаимно се изключват. Но не и за д-р Емил Илиев. Той е твърдо решен, че в планинското градче не всичко е фолклор, а има място и за тази велика по света музика. Обичта му към населеното място в подножието на Пирин планина е най-важният му мотив да преследва докрай мечтата си – да организира в курорта международен джаз фестивал с участието на най-големите световни и родни звезди. Но за да я постигне, не стигат само знания и цел. Трябват и много упоритост и воля, да имаш „дървена” глава, за да издържиш всичко, тъй като у нас такива неща се случват мъчително бавно.

„На прага сме на 18-то издание на този фестивал. 35 години работя в полза на град Банско, защото го обичам. В началото имаше и скептици, но ги опровергахме по категоричен начин. Самите банскалии днес обичат джаза. Доказателство е, че деца от курорта учат джаз пеене. Момиче на 7 г. от Банско ще открие тазгодишния фестивал”, твърд директорът, основателят и вдъхновител на смузикалното събитие д-р Емил Илиев. Признава, че за него този фестивал е тежко бреме и отговорност, но пък му носи и много радост, удовлетворение и щастие. Усилията си струват. Доказателствата за това са многобройни.

„Когато прочетеш след края му писмата на всеки участник, че едно от най-хубавите им  прекарвания по света е било именно тук в Банско и в България, това ме прави наистина щастлив. През уикенда за една нощ тук и в съседните населени места идват над 20 000 души да уважат това събитие. В страната сме безспорният номер 1, национален лидер сме”, категоричен е д-р Илиев. Фестивалът за Банско е най-емблематичното културно мероприятие, което дава поводи за гордост и самочувствия на местните хора. За страната ни пък фестът е мащабно и значимо музикално събитие. Световни джаз звезди след участието си в Банско стават рекламни лица и на курорта, и на България. „А това е най-важно като резултат. Сега ме притеснява малко, че градът е разкопан заради строежа на водния цикъл. Дано липсата на асфалт, наличието на прах и неподреденост не развалят имиджа на курорта. Не биваше населеното място да е в това състояние, но приеамме нещата такива, каквито са”, споделя д-р Илиев.

Всички трябва да дерзаят за развитието на фестивала. Трябва да се направи най-късно за 20-то издание закрит летен театър в Банско, за да не са организаторите зависими от времето. Там ще се правят концертите на  големите имена на джаза, които ще бъдат  платени, и така ще се акумулират повече средства, за да се развива музикалното събитие. Емил Илиев не крие, че продължава да мечтае. Защото няма как да намериш смисъла на всички тези усилия, ако не си мечтател. „С характерния си максимализъм искам да развивам този джаз фестивал. Мечтата ми е в Банско фестивалът да бъде като този в Монтрьо в Швейцария. За да станем и международен лидер, а не само национален”, разкрива „мозъкът и сърцето” на „Банско джаз фест”.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини