Иван Костов: Проклятието ДПС изчезва, магията се разваля

Иван Костов: Проклятието ДПС изчезва, магията се разваля
Снимка: Клуб Z

Бившият премиер Иван Костов прогнозира пред Би Ти Ви, че ДПС започва да губи своето влияние.

"Проклятието се снема, ние сме в процес на размитологизиране на това проклятие, то си отива. Магията се разваля. Дали с Доган, дали с Местан, ДПС е абсолютно нежелан политически партньор в България, накичено с всички останали орнаменти на олигарси", заяви Костов, цитиран от Клуб Z.

Именно той бе авторът на фразата, че ДПС е проклятието на България. Според Костов, речта на Ахмед Доган малко преди Нова година е била изпълнена с "клишета от Кремъл".

"ДПС като корпоративна структура ще си стои в политическия пейзаж. Това е корпорация. Но на следващите избори ДПС ще вземе с 1/3 по-малко гласове, на по-следващите с още 1/3 по-малко. Ще се превърна в четвъртокласна или третокласна политическа сила", смята Костов.

Според бившия премиер, "турските медии ще правят пропаганда срещу ДПС, те се гледат във всеки турски дом. Тези мощни средства са насочени срещу Доган". Той прогнозира, че ДПС ще загуби и симбиозата си с българското мюсюлманско вероизповедание, като уточни, че тази симбиоза съществува много преди лидер на движението да стане Лютви Местан.

Костов изтъкна, че в момента дианетът на Турция - институция, която отговаря за религиозните въпроси - е навлязъл мощно в българското мюсюлманско вероизповедание.

"Държавата не се намесва, защото има страх от реакция на Турция. Дианетът мощно е навлязъл в българското мюфтийство. Бюджетът на дианета е много по-голям от бюджета на всички наши силови ведомства. Има емисари в главното мюфтийство, в районите мюфтийства", изтъкна Костов.

Бившият премиер изрази разочарование от SMS-скандала, който разтресе Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Всички виждаме, че това е тежко опорочен ВСС. Аз гася телевизора, когато започнете да говорите за това. Изпитвам срам. Те даже не си дават сметка как изглеждат отстрани. Бих желал те да се гледат по телевизията, те да си видят лицата, да видят на какво са заприличали", коментира Костов.

Той се обяви и срещу тезата, че всичко, случило се през годините на прехода, е било лошо. И изтъкна, че ако разсъждаваме така, няма да можем да си обясним как сме стигнали до членство в ЕС и НАТО. Костов изтъкна и опасността от внушението, че периодът преди прехода е бил прекрасен.

"Кое е доброто на онова отпреди 25 години? Ще излезе, че Тодор Живков е манната небесна на тази страна. В медиите тази теза има повече представители, отколкото гласове на изборите. 25-те години са цветен период за България. Имаше период на огромен политически подем, 8-9 години, той е резултат на определени реформи", изтъкна Костов.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини