Над 200 студенти се изявиха на фестивал на изкуствата в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

За поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе превърналият се в традиция Национален студентски фестивал на изкуствата. Студентският форум даде поле за изява на над 200 студенти от седем университета в страната, които показаха своя талант в областта на музикалното изкуство, модата, изобразителното изкуство, театъра, танцовото изкуство и др. Поради усложнената ситуация, свързана с разпространението на  COVID-19, голяма част от събитията се проведоха онлайн.

Фестивалът стартира със забавен шоу спектакъл „Магията на изкуствата“. Програмата и тази година беше изключително разнообразна. Изложби, концерти, театрални и танцови спектакли, модни ревюта, пърформанси, филмови конкурси бяха само малка част от събитията, които радваха публиката в рамките на две седмици.

В традиционната вече младежката сцена за млади таланти в сферата на изкуствата "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" участваха над сто ученици от специализирани паралелки по музика, изобразително изкуство и хореография от различни градове на България.

Студенти от специалност „Съвременна хореография“ представиха танцов спектакъл, в който показаха свои авторски хореографии в различни стилове.

За поредна година се проведе и Студентската и докторантска научна сесия, организирана от Катедрата по културология. Научното събитие даде възможност да студенти и докторанти да представят своите доклади, като тази година фокусът бе поставен върху влиянието на пандемията COVID-19 върху научните изследвания. Сред значимите събития на фестивала бе и камерният авторски концерт на проф. д.изк. Йордан Гошев, който бе по повод неговата 60-годишнина. За тринадесета поредна година студенти от три университета показаха отличните си дизайнерски умения в модно ревю, което беше с конкурсен характер.

С фолклорния спектакъл „Едновремски истории“ бе закрит Националният студентски фестивал на изкуствата.

„Фестивалът е най-значимото арт събитие за студенти от цялата страна и е фактор за развитие на творческите им възможности и дарования. Той е предпоставка за създаване на общи художествени продукти, но и за развитие на конкурентното начало помежду им. Съпоставяйки се с колегите си, те трупат опит и увереност в своите възможности, необходими им за бъдещите художествени изяви“, каза по време на спектакъла артистичният директор на фестивала проф. Емил Куков. Той отбеляза, че десетте дни на фестивала са били изпълнени с младежко творчество и енергия, с много красиви емоции и предизвикателства и подчерта, че очаква с нетърпение четиринадесетото издание на фестивала през 2021 година, което отново ще се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини