Осъдиха условно мъж от Благоевград, спечелил близо 2 милиона лева от компютърни измами

Снимка: Главна прокуратура
Снимка: Главна прокуратура

По споразумение с Окръжна прокуратура – Благоевград е наложено наказание на подсъдим за финансови операции със средства, придобити чрез компютърни измами.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Благоевград и защитата на подсъдимия В. В., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 253 от НК. Подсъдимият е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че през месеците от октомври 2015 г. до февруари 2016 г. получил и държал парични средства, за които знаел, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Било му известно за компютърни измами, извършени в чужбина и не попадащи в юрисдикцията на България.

Сумите, които получавал във валута в личната си банкова сметка, открита на физическо лице, му били превеждани от Гърция. Впоследствие В.В. извършвал финансови операции, като нареждал банкови преводи с получател в Нигерия. Освен това теглил суми в брой. Деянията били извършени от него в Благоевград и столицата.

По сходен начин и за същите цели подсъдимият използвал и банковите сметки на представляваните от него търговски дружества, регистрирани в Република Сейшели.

Общият размер на паричните суми, придобити от компютърни измами, и с които подсъдимият В. извършил финансови операции, възлиза на 155 132,22 лева, 664 437 евро и 196 960 долара САЩ.

С определение на съда на В.В. е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 29 000 лева.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини